به گزارش پایگاه خبری آوای شرجی نیوز، در راستای سیاستهای پیشگیرانه و ارتقای سلامت جامعه، روز گذشته تفاهمنامهای راهبردی بین اداره کل بهزیستی استان هرمزگان به مدیریت سامیه جهانشاهی و سازمان منطقه آزاد تجاری-صنعتی قشم با حضور عادل پیغامی، مدیرعامل این سازمان، منعقد شد. این قرارداد در نخستین روز از ایام بزرگداشت هفته بهزیستی به امضا رسید و تمرکز اصلی آن بر غربالگری معلولیتهای نادر در جمعیت ۱۰ تا ۵۴ سال شهر رمکان در جزیره قشم است.
بر اساس این تفاهمنامه، ۴ هزار نفر زن و مرد در شهر رمکان تحت غربالگری قرار خواهند گرفت تا ناقلین بدون علامت سندرم سنیور-لاکن، که میتواند منجر به معلولیتهای چشمی و کلیوی شود، شناسایی شوند. سازمان منطقه آزاد قشم متعهد به تأمین ۱۲۰ میلیارد ریال از هزینههای مربوط به مشاوره ژنتیک، خونگیری در محل و آزمایشات ژنتیکی برای تعیین ناقلین شده و مابقی مبلغ ۶۰ میلیارد ریال را بهزیستی هرمزگان تأمین خواهد کرد.
سامیه جهانشاهی، مدیرکل بهزیستی هرمزگان، در حاشیه این مراسم، انجام طرحهای مطالعاتی و تحقیقاتی ژنتیکی را یکی از اولویتهای اصلی بهزیستی برای کنترل و کاهش معلولیتها دانست. او تاکید کرد: “دفتر پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی علاوه بر غربالگریهای روتین شنوایی و بینایی کودکان و برنامههای آگاهسازی، به صورت تخصصی بر مشاوره ژنتیک و اطلاعرسانی برای ارتقاء سطح سلامت و کاهش معلولیتهای ناشی از ناهنجاریها و بیماریهای ژنتیک متمرکز است.”
جهانشاهی با قدردانی از همکاری سازمان منطقه آزاد قشم، به تعهدات بهزیستی استان در این قرارداد اشاره کرد. این تعهدات شامل ارائه مشاوره ژنتیک اولیه به ۴۰۰۰ نفر، انجام خونگیری و آزمایشات ژنتیکی برای شناسایی ناقلین بیعلامت، و ارائه مشاوره ژنتیک مجدد پس از آزمایش برای ناقلین شناسایی شده جهت پیشگیری از تولد کودکان مبتلا به سندرم سنیور-لاکن در رمکان است.
مدیرکل بهزیستی هرمزگان همچنین با اشاره به هزینههای سنگین تحمیل شده بر دولت و جامعه در پی تولد هر کودک دارای معلولیت، از جمله آسیبهای اجتماعی و عاطفی شدید به خانوادهها، به خصوص مادران، تاکید کرد که با انجام مشاوره و آزمایشات ژنتیک و شناسایی خانوادههای پرخطر با هزینهای به مراتب کمتر میتوان از بروز چنین معلولیتهایی پیشگیری کرد. وی افزود: “در حال حاضر دو مرکز مشاوره ژنتیک (دولتی و غیردولتی) در استان فعال هستند که در راستای کاهش شیوع و بروز معلولیتهای ناشی از اختلالات ژنتیک خدمات ارائه میدهند.”
این تفاهمنامه، گامی مهم و اثربخش در راستای ارتقای سلامت ژنتیکی جامعه و کاهش بار معلولیتها در استان هرمزگان محسوب میشود.